Saturday, August 14, 2010

BILA DINAR NAK DI APUNGKAN?
Matawang Iraq dikenali sebagai Dinar Iraq (IQD).Note baru Dinar diperkenalkan pada akhir tahun 2003 sejurus Amerika menjatuhkan Saddam Hussein. Dinar Iraq ditarik dari pasaran matawang dan nilainya merudum ke USD 0.00068. Sebelum ini nilai IQD ialah antara USD0.30 ke USD3.30.

Kejatuhan IQD sehingga ke Paras bawah PAR ini adalah kerana telaga minyak Iraq telah musnah,menyebabkan Iraq kehilangan sumber pendapatan utamanya. Hasil minyak Iraq menyumbang 90% kepada pendapatan perkapita Iraq.
Faktor kedua yang menyebabkan kejatuhan nilai IQD adalah kerana isu kestabilan politik Iraq.

Kini,selepas 7 tahun, Iraq sudah jauh berubah,lebih maju dan sedang menuju kepada sebuah negara yang lebih demokratik dan bersistem dalam pemerintahannya.

Iraq kini telah melalui 2 kali pilihanraya secara bebas untuk memilih kerajaan.Selepas pilihanraya pada Mac lalu, Iraq akan mempunyai Perdana Menteri baru dengan barisan kabinet yang baru.Pasti kabinet baru akan membuat satu keputusan yang drastik tentang apungan matawang dinar Iraq untuk menentukan nilai sebenarnya di pasaran matawang.Tak akan Dinar Iraq berada di rank paling bawah di kalangan matawang negara teluk yang lain.Walhal sejarah telah membuktikan bahawa matawang Dinar adalah yang tertinggi di Negara Teluk.Lihat sahaja contoh negara Kuwait. 1 Dinar Kuwait kini bersamaan dengan sekitar USD3.4

Tentera Iraq telah pun bersedia untuk mengambil alih peranan tentera Amerika yang bakal keluar pada 31hb Ogos ini. Penjara terakhir yang dikawal oleh tentera Amerika telah pun diserah kepada pihak berkuasa Iraq sendiri.Walaupun ada pengeboman di pinggir bandar, ianya dilihat sebagai reaksi seorang dua rakyat sahaja, bukannya satu kumpulan yang besar dan berpengaruh.Rakyat Iraq secara keseluruhannya berpuas hati kerana hak mereka sebagai rakyat telah berjaya dikembalikan melalui sistem pemilihan yang bebas secara demokratik.

Fasa pengeluaran tentera Amerika pada 31 hb Ogos 2010, merupakan satu tahap membolehkan dunia percaya dengan keselamatan dan keamanan Iraq untuk membolehkan Iraq dilihat sebagai sebuah "negara emas" dalam pelaburan,kewangan dan ekonomi oleh para pelabur luar. Maka tidak hairanlah jika para penganalisis meramalkan matawang Iraq akan diapungkan dalam tahun ini juga. Yang hebatnya, rakyat Amerika yang dilapurkan sebagai penyimpan Dinar Iraq yang teramai sekali dalam dunia, telah mula mengisi borang pertukaran wang Dinar Iraq dan borang pengistiharan cukai keuntungan jualan Dinar Iraq kepada kerajaannnya.

Ekonomi Iraq yang bermula dari kosong pada tahun 2003 sehingga menyebabkan kerajaan Iraq terpaksa menjual matawang dinarnya secara lelongan kepada bank asing pada setiap bulan untuk menampung kos pentadbiran dan pembangunan Iraq. Dalam dunia kini, Iraqlah sebuah negara yang "melelong" matawangnya sendiri untuk mendapatkan matawang asing bagi membiayai kos pembangunan negaranya. Tak terfikir kah oleh anda yang bijak pandai, mengapa bank asing sanggup membeli dinar sekarang pada harga USD1.00 =IQD1,168? Mereka beli dengan jumlah yang amat besar, antara USD100~USD200 juta setiap bulan. Hal ini kerana bank asing mahu menjadikan Dinar iraq sebagai RESERVE terbaik. Pakar-pakar pelaburan di bank asing tahu nilai dinar akan naik secara drastik tidak lama lagi. Kiralah sendiri betapa besar keuntungan bank-bank tersebut jika 1 Dinar Iraq naik ke USD0.30 atau USD1.50 atau USD3.30 iaitu harga asal sebelum 2003.

Soalan seterusnya ialah bila dinar akan naik? Faktor ekonomi merupakan fakta terpenting untuk membolehkan Dinar Iraq untuk naik. Pada masa sekarang pengeluaran minyak Iraq ialah antara 2.7 juta hingga 3 juta tong sehari dan ianya menuju ke angka 5 juta tong sehari, maka tidak mustahil pada bila-bila masa nilai Dinar akan dikaji semula dan dinaikkan secara perlahan-lahan.Pihak berkuasa Iraq akan mengapungkan Dinar Iraq di pasaran matawang dengan penetapan harga awal.Mungkin USD0.10 atau mungkin USD0.30. Walaupun ada yang meramalkan harga awalnya ialah sekitar USD1.47, tetapi saya tidak menjangkakann seperti itu.Paling munasabah pun selepas diapungkan beberapa bulan, maka ianya berkemungkinan mengambil sedikit masa untuk mencapai ke paras USD1.47

Dengan berlatar belakang faktor ini, saya harap pemilik dinar Iraq haruslah bersabar dan rasional.Walaupun tak bersalah anda mengharapkan dinar Iraq naik pada bulan September ini selepas pengunduran tentera Amerika dari bumi Iraq, tapi faktor ekonomi kenalah diambil kira.Jika pada akhir tahun ini, Pembentangan Bajet Iraq menunjukkan prestasi ekonomi yang memberangsangkan, barulah kita boleh berangan-angan nak jadi kaya..ha...ha..ha..

Oh! ya..info mengenai lelongan Dinar Iraq oleh Bank Negaranya juga perlulah diketahui. Jika Bank Negara Iraq tidak melelong matawangnya lagi, maka barulah kita yakin bahawa Iraq sudah cukup pendapatan dari hasil wang minyaknya tanpa mengharap hasil wang lelongan lagi.

Ya, dengan andaian Dinar akan diapungkan pada harga 1 Dinar bersamaan USD0.30, maka anda memiliki;

5,000 Dinar Iraq pada harga RM100 berpotensi menjadi RM5,000.
10,000 Dinar pada harga RM200 berpotensi menjadi RM10,000.
25,000 Dinar pada harga RM500 berpotensi menjadi RM25,000.
50,000 Dinar pada harga Rm1000 berpotensi menjai RM50,000

Saya hanya menjual koleksi note 5K, 10K & 25K sahaja.
Note 5K dihadkan kepada 2 keping sahaja.


Anda boleh umpamakan pemilikan dinar Iraq ini sama macam memiliki sijil simpanan premium..Simpan dan Menang!!Anda tak rugi apa-apa kerana anda bakal menyimpan wang baru iraq yang tulen..menunggu masa utuk ditebuskan..

Anda mempunyai masa yang terhad sehingga akhir tahun ini sahaja untuk memiliki dinar secara beransur-ansur kerana jangkaan seawal-awalnya dinar dijangka bakal diapungkan pada Januari 2011.

Tetapi jika lebih awal lagi atau diapungkan secara tiba-tiba..TAK DAPAT SAYA MENOLONGNYA...ha..ha..ha..
Isunya ialah MASA..
Jawapannya ialah SABAR MENANTI.

Call atau SMS saya Tarmizi 012-3771941.

1 comment: