Friday, September 6, 2013

Lapangan minyak Garraf Petronas capai pengeluaran minyak pertama di Iraq
KUALA LUMPUR: Cabang operasi huluan Petronas di Iraq, Petronas Carigali Iraq Holding B.V., 
pada 31 Ogos memperoleh pengeluaran minyak pertamanya daripada lapangan minyak Garraf terletak di Wilayah Thi Qar Iraq. 

Petronas Carigali Iraq ialah pengendali lapangan minyak Garraf. Rakan kongsinya ialah Japan Petroleum Exploration Co Ltd dan North Oil Company, syarikat milik negara Iraq. 


"Sebagai satu daripada pelabur terbesar di Iraq, Petronas akan meneruskan usaha dan aktiviti pembangunan kami yang dirancang. Projek di Garraf menyediakan peluang untuk membangunkan keupayaan dan kepakaran kami di rantau Timur Tengah. 

"Persekitaran operasi mencabar dan kejayaan minyak pertama di lapangan minyak Garraf membantu mengukuhkan reputasi Petronas dalam industri sebagai pengendali berpengalaman dan berkeupayaan," kata Pengurus Negara Petronas Carigali Iraq Ikhlas Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini. 

Pengeluaran daripada lapangan minyak Garraf bermula pada kadar 35,000 tong minyak sehari (bpd) dan dijangka mencecah 230,000 bpd pada 2017. 

Setakat ini, 11 telaga, terdiri daripada dua telaga penilaian dan sembilan telaga pembangunan, telah digerudi dan kemudahan permukaan utama serta saluran paip juga dibina untuk menyediakan bagi kadar pengeluaran awal. 
Selain daripada lapangan minyak Garraf, Petronas Carigali juga berminat dalam lapangan minyak Halfaya Iraq yang dikendalikan oleh PetroChina serta lapangan minyak Majnoon dan Badra. 

- BERNAMA

1 comment: